Studenţii de la toate programele universitare de licenţă şi master se pot înscrie pe locurile oricăruia dintre domeniile din tabelul destinaţiilor pentru mobilităţile de studiu, cu condiţia să aleagă să studieze la universitatea parteneră străină în principal, discipline din domeniul la care sunt studenţi la Facultatea de Administraţie şi Afaceri.
Studenții trebuie să se încadreze în nivelul de cunoștințe de limbă străină prevăzut în acordurile Erasmus+ precizat în tabelul destinaţiilor pentru mobilităţile de studiu.
__________________________________________________________________________________
Criterii generale de eligibilitate și selecție pentru candidați:
- Calitatea de student al Facultății de Administrație și Afaceri, Universitatea din București la momentul selecției și pe durata mobilității Erasmus+ (studenții aflați în ani terminali în momentul selecției -licență anul 3- vor putea beneficia de mobilități Erasmus+ derulate numai în semestrul al doilea 2025-2026 -condiționant de admiterea la master);
- Calitatea de masterand al Facultății de Administrație și Afaceri, Universitatea din București la momentul selecției și pe durata mobilității Erasmus+ (studenții aflați în ani terminali în momentul selecției -master anul 2- vor putea beneficia de mobilități Erasmus+ derulate numai în semestrul al doilea 2025-2026 -condiționant de admiterea la doctorat);
- Să promoveze un test de limbă străină/să aibă cunoștințe lingvistice într-o limbă străină atestate de instituțiile specializate;
- Să prezinte o scrisoare de intenție/ motivație într-o limbă străină (i.e. engleză sau limba oficială a țării în care se face deplasarea);
- Să prezinte un plan al programului de studiu pentru fiecare destinație pentru care optează candidatul;
- Să prezinte un Curriculum Vitae, obligatoriu în format Europass (https://europa.eu/europass/en), într-o limbă străină (i.e. engleză sau limba oficială a țării în care se face deplasarea);
DOSARUL DE CONCURS va cuprinde următoarele:
- Copie simplă a cărții de identitate
- Fişa de înscriere (se descarcă de pe site-ul facultăţii secţiunea Mobilităţi Erasmus+);
- Curriculum Vitae (obligatoriu în format Europass) în limbă străină (engleză sau limba oficială a ţării în care se face deplasarea) - https://europa.eu/europass/en ;
- Scrisoare de motivaţie (1 pagină) în limbă străină (engleză sau limba oficială a ţării în care se face deplasarea);
- Situaţia şcolară a candidatului (care trebuie cerută de către candidaţi Secretariatului facultăţii şi depusă în dosarul de concurs).
- Câte un plan al programului de studiu în instituția gazdă, propus de candidat pentru fiecare dintre destinațiile vizate. Planurile vor conține și cursurile din programa facultăților gazdă, pe care candidatul intenționează să le urmeze în cazul acceptării. Disciplinele din planurile de învățământ ale universităților partenere, trebuie să însumeze minim 30 ECTS. Fiecare student poate face maxim trei opțiuni, care vor fi ordonate în ordinea preferințelor.
- Dovada cunoașterii limbii străine (Certificat/atestat/diplomă - scan sau foto). Este recomandat cel puțin nivelul B2; este necesar cel puțin nivelul cerut de universitatea gazdă trecut în lista destinațiilor disponibile; certificatul lingvistic trebuie să corespundă cu limba solicitată de universitatea la care studentul aplică. (cu mentiunea „conform cu originalul”, semnat si datat pe fiecare pagina);
- (opțional) Fotocopii ale diplomelor şi atestatelor profesionale obţinute de candidat, considerate utile în susţinerea candidaturii – dacă este cazul. (cu mentiunea „conform cu originalul”, semnat si datat pe fiecare pagina)
_________________________________________________________________________________
CALENDARUL CONCURSULUI DE SELECȚIE:
- 1 aprilie 2025 – 9 aprilie 2025 Depunerea dosarelor de înscriere se face fizic la Secretariatul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, în timpul programului cu publicul. (termen limită: 9 aprilie 2025, ora 10:00).
- 9 aprilie 2025 anunțarea programării interviurilor (va fi anunțată online pe site-ul facultăţii, secţiunea Mobilităţi Erasmus+).
- 10 aprilie 2025 - Interviul de selecție
- 11-17 aprilie 2025. Afisarea rezultatelor preliminare; depunerea contestațiilor; soluționarea contestațiilor; publizarea rezultatelor finale.
__________________________________________________________________________________
- Rezultatele selecţiei vor fi afişate NUMAI după validarea acestora de către Biroul Erasmus+.
- Contestaţiile pot fi depuse în maxim 24 de ore de la afișarea rezultatelor VALIDATE de către Biroul Erasmus+, la Secretariatul facultăţii.
- Rezultatele finale vor fi afişate în maxim 48 de ore de la încheierea termenului de depunere a contestațiilor.
CRITERIILE DE SELECȚIE, ponderea și punctajul lor sunt:
- Cunoștințe lingvistice de limbă străină (certificat, diplomă, atestat, test)– 20% din punctajul total, notă între 1 și 10.
- Se va lua în calcul nota primită în cazul în care a fost susținut un examen/test cu punctaj pe scală numerică (de la 1 la 10).
- În cazul atestatelor care menționează doar nivelul de competență și nu o notă, punctajul se acordă astfel:
- C2 – 10 puncte
- C1 – 9 puncte
- B2 – 7 puncte
- B1 – 5 puncte
- Situația școlară – 10% din punctajul total, notă între 1 și 10.
- Se ia în calcul media anilor de studiu, inclusiv semestrul I din anul universitar 2024–2025.
- Evaluarea dosarului – 30% din punctajul total, notă între 1 și 10.
- Se vor evalua CV-ul Europass, planul programului de studii propus și eventualele diplome și atestate relevante pentru mobilitate.
- Interviul – 40% din punctajul total, notă între 1 și 10.
- Se vor evalua: motivația candidatului pentru efectuarea mobilității Erasmus (reliefarea obiectivelor principale ale mobilității Erasmus+, cunoașterea oportunităților oferite de aceasta), capacitatea de adaptare la un nou sistem academic și la contextul socio-cultural și economic al țării gazdă.
Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie să obțină punctaj la toate probele de selecție. Neprezentarea la interviu sau punctajul zero la oricare dintre probe conduce la respingerea candidaturii.
__________________________________________________________________________________
În caz de egalitate, criterii de departajare sunt, în ordine:
- Punctajul obținut la interviu
- Punctajul obținut pentru cunoștințele lingvistice
- Punctajul obținut pentru situația școlară
Candidaţii vor fi ierarhizaţi conform punctajului final obţinut în urma selecţiei, rezultând astfel titularii, rezervele și respinșii, primii 16 studenţi având calitatea de titulari de grant. ___________________________________________________________________________
Cei interesaţi pot obţine informaţii suplimentare de pe site-ul www.faa.ro în secţiunea Mobilităţi Erasmus şi de la Responsabilul Erasmus al facultăţii erasmus@faa.unibuc.ro
FOARTE IMPORTANT !
După selecția din cadrul facultății, dosarele şi formularele trebuie depuse la Biroul Erasmus+ (BE+) al Universităţii din Bucureşti pentru titularii de burse Erasmus şi pentru rezerve. Termenul limită va fi anunțat pe site-ul www.faa.ro în secţiunea Mobilităţi Erasmus. Nedepunerea în termen a dosarelor la Biroul Erasmus+, atrage automat scoaterea de pe liste și eventual înlocuirea cu rezerve, conform iererhizării în urma punctajului obținut.
Cei care beneficiază de un stagiu Erasmus+ TREBUIE SĂ RESPECTE TERMENELE LIMITĂ DE ÎNSCRIERE (eventual on-line) ALE UNIVERSITĂŢILOR STRĂINE PARTENERE (să se înscrie on-line şi să se prezinte urgent la BE+ cu dosarul).
ATENŢIE:
Precizări privind finanțarea ERASMUS+:
- Se acordă pentru minim 3 luni de stagiu în format fizic, minim 90 de zile de la ziua înregistrării la universitatea gazdă și până la data de finalizare a examenelor (conform datelor confirmate de universitatea gazdă) și maxim finalul semestrului din universitaea gazdă 2025-2026.
- Se poate acorda doar în cazul mobilităților fizice în țara gazdă (cu deplasare în țara gazdă).
- În cazul în care instituția gazdă oferă cursurile în format online, prezența fizică în țara gazdă pe toată durata mobilității este o condiție obligatorie de finanțare și de recunoaștere oficială a mobilității Erasmus.
- Grantul Erasmus nu este destinat acoperii tuturor cheltuielilor din străinătate, este numai un sprijin financiar în vederea efectuării mobilității fizice, care va fi integral recunoscută la întoarcere, cu condiția prezentării documentelor necesare validării.
- Un student poate beneficia de grant ERASMUS+ pe durata fiecărui ciclu de studii (până la maxim 12 de luni de stagiu/ciclu de studii).
- Bursa ERASMUS+ este destinată unui stagiu DE STUDII, finalizat cu examene (ale căror rezultate sunt recunoscute la întoarcere), iar examenele de finalizare a studiilor - licenţă, dizertaţie sau doctorat - trebuie susținute la Universitatea din Bucureşti.
- Aranjamentele de cazare în străinătate sunt de datoria bursierului ERASMUS.
Nivelul grantului ERASMUS+ lunar*, stabilit la nivel național pentru a.a. 2024-2025 este:
Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Grecia, Germania, Finlanda, Franţa, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia |
674 €/lună |
Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Turcia |
606 €/lună |
- *luna este calculată la 30 de zile
Pentru participanţii cu oportunităţi reduse (cei care beneficiază de bursă socială sau se califică pentru a beneficia conform Ordinului MEN 3392/2017 (Art. 6, paragraful 2), cei de etnie romă sau cei cu statut de refugiat) care efectuează o mobilitate de studiu Erasmus+, la granturile din tabelul de mai sus se adaugă 250 Euro/lună.
PRECIZĂRI PRIVIND EFECTUAREA MOBILITĂȚII:
- Candidații declarați rezervă la această selecție pot deveni titulari de grant Erasmus+ în cazul în care există fonduri disponibile sau în cazul în care un student declarat titular renunță la mobilitate pentru respectiva destinație a candidatului declarat rezervă.
- Studenții aflați în ani terminali în momentul selecției (licență anul 3 sau 4 și master anul 2) vor putea beneficia de mobilități Erasmus+ derulate numai în semestrul al doilea 2025-2026 (condiționant de admiterea la master/doctorat).
- Candidații declarați admiși la selecția pentru mobilități de studii Erasmus+ CIVIS 2025-2026 se pot înscrie la această rundă selecție derulată în facultate. În cazul în care sunt admiși și la selecția din facultate, vor trebui să opteze pentru efectuarea mobilității Erasmus+ numai într-o singură universitate gazdă.
STAGIU ERASMUS FĂRĂ FINANŢARE – “GRANT ZERO”
Dacă există candidaţi care doresc să plece pe cont propriu (fără finanţare Erasmus), acest lucru este posibil și trebuie comunicat Biroului Erasmus+.
Aceşti studenți TREBUIE SĂ PARTICIPE LA SELECŢIE ŞI TREBUIE SĂ SE SUPUNĂ ACELORAŞI CRITERII DE SELECŢIE. Ei nu vor fi luaţi în calcul la numărul de titulari maxim alocat facultăţii, ci vor fi precizaţi separat în liste.
În cazul selectării unor beneficiari Erasmus+ fără finanţare, nu trebuie depăşit numărul de studenţi alocat pentru o destinaţie.
Dacă rezervele, după anunţarea statutului lor, doresc să plece fără finanţare Erasmus (grant zero), acest lucru este posibil şi trebuie comunicat de urgenţă la BE+.
ALTE PRECIZĂRI:
Rezervele trebuie să pregătească obligatoriu dosarul de aplicație pentru plecare, deoarece, în cazul în care vor fi fonduri suficiente şi rămân locuri libere sau unii titulari renunţă, să fie timp suficient pentru transformarea rezervelor în titulari de grant.
Domeniul şi nivelul de studiu (licenţă/masterat) precizate în acordurile bilaterale nu pot fi modificate.
Data: 28 Martie 2025
DECAN, |
RESPONSABIL ERASMUS, |
Conf. Univ. Dr. Nicolae-Marius Jula |
Conf. Univ. Dr. Ștefan-Alexandru Ionescu |