Formulare si documente suplimentare privind selectia Erasmus+, gasiti aici
For English version of the text, click here!
Studenţii de la toate programele universitare de licenţă şi master se pot înscrie pe locurile oricăruia dintre domeniile din tabelul destinaţiilor pentru mobilităţile de studiu, cu condiţia să aleagă să studieze la universitatea parteneră străină în principal, discipline din domeniul la care sunt studenţi la Facultatea de Administraţie şi Afaceri.
Studenții trebuie să se încadreze în nivelul de cunoștințe de limbă străină prevăzut în acordurile Erasmus+ precizat în tabelul destinaţiilor pentru mobilităţile de studiu.
Criterii generale de eligibilitate și selecție pentru candidați:
- Calitatea de student al Facultății de Administrație și Afaceri, Universitatea din București la momentul selecției și pe durata mobilității Erasmus+ (studenții aflați în ani terminali în momentul selecției -licență anul 3- vor putea beneficia de mobilități Erasmus+ derulate numai în semestrul al doilea 2023-2024 -condiționant de admiterea la master);
- Calitatea de masterand al Facultății de Administrație și Afaceri, Universitatea din București la momentul selecției și pe durata mobilității Erasmus+ (studenții aflați în ani terminali în momentul selecției -master anul 2- vor putea beneficia de mobilități Erasmus+ derulate numai în semestrul al doilea 2023-2024 -condiționant de admiterea la doctorat);
- Să promoveze un test de limbă străină/să aibă cunoștințe lingvistice într-o limbă străină atestate de instituțiile specializate;
- Să prezinte o scrisoare de intenție/ motivație într-o limbă străină (i.e. engleză sau limba oficială a țării în care se face deplasarea);
- Să prezinte un plan al programului de studiu pentru fiecare destinație pentru care optează candidatul;
- Să prezinte un Curriculum Vitae, obligatoriu în format Europass (https://europa.eu/europass/en), într-o limbă străină (i.e. engleză sau limba oficială a țării în care se face deplasarea);
Dosarul de concurs va cuprinde următoarele:
- Fişa de înscriere (download de pe site-ul facultăţii secţiunea Mobilităţi Erasmus+);
- Curriculum Vitae (obligatoriu în format Europass) în limbă străină (engleză sau limba oficială a ţării în care se face deplasarea) - https://europa.eu/europass/en ;
- Scrisoare de motivaţie (1 pagină) în limbă străină (engleză sau limba oficială a ţării în care se face deplasarea);
- Situaţia şcolară a candidatului (care trebuie cerută de către candidaţi Secretariatului facultăţii şi depusă în dosarul de concurs).
- Planul programului de studii (sub formă de listă) pentru fiecare destinație pentru care optează candidatul – disciplinele din planurile de învățământ ale universităților partenere, care să însumeze minim 30 credite ECTS;
- Fotocopie a atestatului/lor de cunoaştere a limbii străine eliberat de instituţiile specializate – dacă este cazul;
- Fotocopii ale diplomelor şi atestatelor profesionale obţinute de candidat, considerate utile în susţinerea candidaturii – dacă este cazul.
Dosarele de înscriere se vor trimite către Secretariatul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri în perioada 3 – 11 aprilie 2023 (termen limita 11 aprilie, ora 12.00), ONLINE, completând formularul:
Documentele vor fi încărcate in format *.pdf sau *.doc / *.docx. Un document nu poate depăși dimensiunea de 10MB.
Concursul de selecţie va avea loc în două etape:
- În data de 12 Aprilie 2023 se va susține un test scris şi oral de limbă străină pentru cei care NU deţin un atestat de cunoaştere a limbii străine eliberat de instituțiile specializate.
Intervalul orar și locul în care se vor susţine testele pentru fiecare limbă străină se vor anunţa ulterior, la avizier şi pe site-ul facultăţii la secţiunea “Mobilităţi Erasmus – Mobilităţi Studenţi Outgoing”, în funcţie de necesitatea de a susţine testul de limbă străină a celor înscrişi la selecţie şi de disponibilitatea cadrelor didactice examinatoare.
Contestațiile privind nota la limba străină se pot depune pe mail doamnei Secretar Şef Mihaela Jianu, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. , în termen de 24 de ore de la afişarea acestora, iar rezultatele finale se vor afişa în maxim 24 de ore de la încheierea termenului de depunere a contestațiilor.
- În data de 24 APRILIE 2023se va susține un interviu în fața comisiei de selecție. Modul în care se va desfășura interviul (online sau în persoană) va fi stabilit ulterior și va fi afișat pe site.
Probele de selecție, ponderea și punctajul lor sunt:
- Cunoștințe lingvistice (testul de limbă străină) 20% pondere în punctajul total, punctaj între 1 şi 10. Punctajul reprezintă fie nota obținută la testul de limbă străină, fie nota obținută prin echivalarea nivelului corespunzător atestatelor de limbă străină depuse la dosar. In cazul rezultatelor care conțin doar nivel de limbă și nu conțin notă, punctajul se acordă astfel: nivelul C2 – 10 puncte, nivelul C1 – 9 puncte, nivelul B2 – 7 puncte, nivelul B1 – 5 puncte.
- Situația școlară (media anilor de studiu) 10% pondere în punctajul total, punctaj între 1 şi 10. Punctajul reprezintă media anilor de studii, inclusiv semestrul I din anul universitar 2022-2023.
- Evaluare dosar 30% pondere în punctajul total, punctaj între 1 şi 10. Vor fi evaluate documentele din dosar - CV tip Europass, scrisoarea de motivație, planul programului de studiu propus pentru stagiul Erasmus+ și diplomele și atestatele profesionale obținute de candidat și relevante pentru stagiul Erasmus+.
- Interviu 40% pondere în punctajul total, punctaj între 1 şi 10. Se vor urmări reliefarea obiectivelor principale ale mobilității Erasmus+, precum și oportunităților oferite de aceasta. Se va analiza și capacitatea de adaptabilitate a candidatului la un nou sistem academic, la un nou mediu socio-cultural, la realitatea economică și financiară din țara gazdă etc.
Participarea la toate probele de selecție este obligatorie. În caz contrar, candidatul va fi declarat respins.
Criterii de departajare sunt, în ordine:
- Punctajul obținut la interviu
- Punctajul obținut pentru cunoștințele lingvistice
- Punctajul obținut pentru situația școlară
Candidaţii vor fi ierarhizaţi conform punctajului final obţinut în urma selecţiei, rezultând astfel titularii, rezervele și respinșii, primii 30 studenţi având calitatea de titulari de grant.
Rezultatele selecţiei vor fi afişate NUMAI după validarea acestora de către Biroul Erasmus+. Contestaţiile pot fi depuse în maxim 24 de ore de la afișarea rezultatelor VALIDATE de către Biroul Erasmus+, la Secretariatul facultăţii.
Rezultatele finale vor fi afişate în maxim 48 de ore de la încheierea termenului de depunere a contestațiilor.
Cei interesaţi pot obţine informaţii suplimentare de pe site-ul www.faa.ro în secţiunea Mobilităţi Erasmus şi de la Responsabilul Erasmus al facultăţii.
FOARTE IMPORTANT !
După selecția din cadrul facultății, dosarele şi formularele trebuiesc depuse la Biroul Erasmus+ (BE+) al Universităţii din Bucureşti pentru titularii de burse Erasmus şi pentru rezerve. Termenul limită va fi anunțat pe site-ul www.faa.ro în secţiunea Mobilităţi Erasmus. Nedepunerea în termen a dosarelor la Biroul Erasmus+, atrage automat scoaterea de pe liste și eventual înlocuirea cu rezerve, conform iererhizării în urma punctajului obținut.
Cei care beneficiază de un stagiu Erasmus+ TREBUIE SĂ RESPECTE TERMENELE LIMITĂ DE ÎNSCRIERE (eventual on-line) ALE UNIVERSITĂŢILOR STRĂINE PARTENERE (să se înscrie on-line şi să se prezinte urgent la BE+ cu dosarul).
ATENŢIE:
Precizări privind finanțarea ERASMUS+:
- Se acordă pentru minim 3 luni de stagiu în format fizic, minim 90 de zile de la ziua înregistrării la universitatea gazdă și până la data de finalizare a examenelor (conform datelor confirmate de universitatea gazdă) și maxim finalul semestrului din universitaea gazdă 2023-2024.
- Se poate acorda doar în cazul mobilităților fizice în țara gazdă (cu deplasare în țara gazdă).
- În cazul în care instituția gazdă oferă cursurile în format online, prezența fizică în țara gazdă pe toată durata mobilității este o condiție obligatorie de finanțare și de recunoaștere oficială a mobilității Erasmus.
- Grantul Erasmus nu este destinat acoperii tuturor cheltuielilor din străinătate, este numai un sprijin financiar în vederea efectuării mobilității fizice, care va fi integral recunoscută la întoarcere, cu condiția prezentării documentelor necesare validării.
- Un student poate beneficia de grant ERASMUS+ pe durata fiecărui ciclu de studii (până la maxim 12 de luni de stagiu/ciclu de studii).
- Bursa ERASMUS+ este destinată unui stagiu DE STUDII, finalizat cu examene (ale căror rezultate sunt recunoscute la întoarcere), iar examenele de finalizare a studiilor - licenţă, dizertaţie sau doctorat - trebuie susținute la Universitatea din Bucureşti.
- Aranjamentele de cazare în străinătate sunt de datoria bursierului ERASMUS.
Nivelul grantului ERASMUS+ lunar*, stabilit la nivel național pentru a.a. 2023-2024 este:
Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Grecia, Germania, Finlanda, Franţa, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia |
600 €/lună |
Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Turcia |
540 €/lună |
- *luna este calculată la 30 de zile
PRECIZĂRI PRIVIND EFECTUAREA MOBILITĂȚII:
- Candidații declarați rezervă la această selecție pot deveni titulari de grant Erasmus+ în cazul în care există fonduri disponibile sau în cazul în care un student declarat titular renunță la mobilitate pentru respectiva destinație a candidatului declarat rezervă.
- Studenții aflați în ani terminali în momentul selecției (licență anul 3 sau 4 și master anul 2) vor putea beneficia de mobilități Erasmus+ derulate numai în semestrul al doilea 2023-2024 (condiționant de admiterea la master/doctorat).
- Candidații declarați admiși la selecția pentru mobilități de studii Erasmus+ CIVIS 2023-2024 se pot înscrie la această rundă selecție derulată în facultate. În cazul în care sunt admiși și la selecția din facultate, vor trebui să opteze pentru efectuarea mobilității Erasmus+ numai într-o singură universitate gazdă.
STAGIU ERASMUS FĂRĂ FINANŢARE – “GRANT ZERO”
Dacă există candidaţi care doresc să plece pe cont propriu (fără finanţare Erasmus), acest lucru este posibil și trebuie comunicat Biroului Erasmus+.
Aceşti studenți TREBUIE SĂ PARTICIPE LA SELECŢIE ŞI TREBUIE SĂ SE SUPUNĂ ACELORAŞI CRITERII DE SELECŢIE. Ei nu vor fi luaţi în calcul la numărul de titulari maxim alocat facultăţii, ci vor fi precizaţi separat în liste.
În cazul selectării unor beneficiari Erasmus+ fără finanţare, nu trebuie depăşit numărul de studenţi alocat pentru o destinaţie.
Dacă rezervele, după anunţarea statutului lor, doresc să plece fără finanţare Erasmus (grant zero), acest lucru este posibil şi trebuie comunicat de urgenţă la BE+.
ALTE PRECIZĂRI:
Rezervele trebuie să pregătească obligatoriu dosarul de aplicație pentru plecare, deoarece, în cazul în care vor fi fonduri suficiente şi rămân locuri libere sau unii titulari renunţă, să fie timp suficient pentru transformarea rezervelor în titulari de grant.
Domeniul şi nivelul de studiu (licenţă/masterat) precizate în acordurile bilaterale nu pot fi modificate.
Data: 3 Aprilie 2023
DECAN, |
RESPONSABIL ERASMUS, |
Prof. Univ. Dr. Răzvan-Mihail PAPUC |
Conf. Univ. Dr. Ștefan-Alexandru Ionescu |