secretariat@faa.unibuc.ro Program cu publicul:
Luni - Joi: Orele 12-14

Dezbatere cu tema „Rezistența la antibiotice” organizată de cercul studențesc „Afaceri, Etică și Responsabilitate sociala” (AERS)

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, cercul studențesc „Afaceri, Etică și Responsabilitate socială” (AERS) a organizat joi, 7 aprilie 2016, o dezbatere cu tema Rezistența la antibiotice, pentru a aduce la cunoștința studenților Facultății de Administrație și Afaceri importanța protecției consumatorilor. 

Cu această ocazie, președintele Asociației Pro Consumatori, conf. univ. dr. Costel Stanciu, a arătat că: „Folosirea excesivă a antibioticelor în zootehnie și avicultură joacă un rol fundamental în creşterea rezistenţei faţă de acest tratament care a atins un nivel îngrijorător în întreaga lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia asupra faptului că, în lipsa unor măsuri ferme, lumea riscă să se găsească într-o eră post-antibiotice, o eră în care multe medicamente importante vor înceta să mai aibă efect, o eră în care o infecţie banală sau o julitură căpătată la joacă pot duce la grave infecţii sau chiar la deces, însemnând în practică un regres la situaţia din secolele precedente. Aproape jumătate din antibioticele fabricate pe plan mondial sunt utilizate în ferme, în majoritatea cazurilor pentru a stimula luarea în greutate a animalelor sau pentru a se preveni o serie de boli în rândul acestora. Dacă nu se adoptă urgent măsuri legislative în acest domeniu, acest fenomen se va amplifica cu 60% până în anul 2030, adică va creşte de la 63.200 tone în 2010 la 105.600 tone în 2030.” 

Se estimează că la nivel european 25.000 de decese sunt cauzate de rezistenţa la antibiotice, iar costurile totale se ridică la 1,5 milioane euro anual, constând în costuri de îngrijire şi pierderi de productivitate.

Coordonatorii AERS sunt prof. univ. dr. Sorin-George Toma și prof. univ. dr. Paul Marinescu, cadre didactice la Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București.

În cadrul acestui cerc științific, cadrele didactice ale facultății, practicienii și studenții au posibilitatea să dezbată teme de interes din domeniul afacerilor și responsabilității sociale; să aplice cunoștințele dobândite în cadrul unor proiecte naționale și internaționale, manifestări științifice etc.; să faciliteze alocarea de resurse pentru mediile dezavantajate din punct de vedere economic și social; să realizeze suporturi în format fizic și electronic care să creeze condițiile punerii în valoare a conceptului de „universitate antreprenorială”; să contribuie la îmbogățirea capitalului social al facultății.