secretariat@faa.unibuc.ro Program cu publicul:
Luni - Joi: Orele 12-14

Economistul Jacky Mathonnat, profesor la Universitatea din Auvergne, Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti

În cadrul unei ceremonii care va avea loc joi, 17 mai 2018, Jacky Mathonnat, profesor emerit în economie la Universitatea din Clermont Auvergne, va fi onorat cu distincția de Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti pentru activitatea remarcabilă în domeniul economiei sănătății.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00, în sala ,,Constantin Stoicescu” a Palatului Facultăţii de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Profesorul Mathonnat este specializat atât în Drept Public, cât și în Economia Dezvoltării. În prezent ocupă poziția de Professor of Exceptional Class la Universitatea din Auvergne, Franța, fiind implicat în două programe masterale, Management of Economic Policy și Program Management and Development .

Profesorul Jacky Mathonnat a colaborat cu decidenți de nivel înalt din numeroase țări printre care se numără Franța, Africa de Sud, China, fiind invitat la prestigioase evenimente și conferințe din domeniul economiei sănătății. Acesta a ocupat de-a lungul timpului numeroase poziții internaționale: visiting scholarla Banca Mondială și visiting professor la Universitatea din Botswana, Gaborone; Școala de Sănătate Publică, Mongolian National University of Medical Science, Ulaanbaatar; Weifang Medical College, Universitatea din Shandong, China. În cadrul Universității din București, profesorul Jacky Mathonnat este visiting professor al programului  de masterat Economie Comportamentală.

Toate activitățile sale conturează unul dintre cele mai importante obiective, și anume susținerea înființării de nuclee semnificative de cercetare și implementare a practicilor economiei sănătății, atât în perimetrul țărilor în curs de dezvoltare, cât și în Franța, unde este creatorul unei astfel de școli. În anul 2003, profesorul Jacky Mathonnat pune bazele unui program de master în Economia Sănătății și Dezvoltarea Internațională, unic la nivel național.

Având ca punct de pornire domeniul său de specializare doctorală – sfera economiei         dezvoltării –, profesorul Mathonnat a acordat interes problemelor macroeconomice de profunzime, în strânsă legătură cu combaterea sărăciei. Abordarea aleasă s-a concentrat asupra economiei sănătății, domeniu în care a adus contribuții semnificative: finanțarea și măsurarea eficienței sistemelor de sănătate.

Profesorul Mathonnat este, de asemenea, un susținător al utilizării principiilor de economie comportamentală în conturarea politicilor publice în general și a modelelor economiei sănătății în particular. Totodată, acesta este domeniul ce marchează colaborarea cu Facultatea de Administrație și Afaceri, prin programul de master Economie Comportamentală, privind cercetările ce sporesc înțelegerea interacțiunii dintre medici și pacienți, a proceselor decizionale, dar și a mecanismelor de piață privind serviciile medicale.

Prin întreaga sa activitate, profesorul Jacky Mathonnat și-a adus contribuție la evoluția generală a economiei sănătății la nivel instituțional, fiind creator de școală, dar și la nivel internațional prin deosebita activitate de cercetare și prin proiectele implementate în diferite regiuni ale lumii.

,,În spatele tuturor acestor realizări ce exprimă devotamentul deosebit față de munca de cercetare și o orientare puternic investigativă, se află o personalitate caracterizată de o permanentă deschidere către înțelegerea comportamentului uman, la nivel individual și social. Atât un cititor, cât și un călător avid, profesorul Mathonnat se remarcă în primul rând, prin prezența sa caldă, spiritul fin de observație și energia sa mereu în mișcare”, se arată în laudatio pentru profesorul Jacky Mathonnat.

 

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.