secretariat@faa.unibuc.ro Program cu publicul:
Luni - Joi: Orele 12-14

Parteneriat între Universitatea din București și KPMG România pentru modernizarea educației și a cercetării avansate în guvernanță publică și privată


Universitatea din București și KPMG anunță semnarea unui parteneriat menit dezvoltării și modernizării învățământului și cercetării avansate în domeniul guvernanței publice și private, precum și a unei mai bune integrări și colaborări între mediul academic și mediul de afaceri. Partenerii au identificat patru direcții de acțiune determinate de prioritățile actuale ale contextului românesc, printre care întărirea și modernizarea predării, cercetării și trainingului în domeniul guvernanței și științelor administrative. În plus față de susținerea unor formule moderne de pregătire a studenților în domenii legate de business și managementul afacerilor, parteneriatul pune un accent special pe necesitatea susținerii învățământului și a cercetării în domeniul guvernanței publice, considerată o prioritate națională, neglijată până acum în parteneriatele între mediul academic și sectorul privat.

Cele două instituții își propun alinierea standardelor academice românești la cele mai inovative evoluții europene și globale pe linia învățământului doctoral. Relansarea programelor doctorale în contextul românesc presupune și o redefinire a modelului de învățământ și de cercetare avansată. Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București are în plan crearea unui nou program doctoral în studii administrative, cu un accent pe legătura dintre cercetarea fundamentală și aplicațiile ei în domeniul organizațional și al sistemelor de guvernanță. KPMG va susține acest proiect, pornind de la experiența și capabilitățile globale avute de companie în colaborarea cu mediul academic.

Totodată, Universitatea din București și KPMG depun eforturi pentru întărirea racordării directe a mediului academic românesc la cel occidental. KPMG susține crearea sub titulatura de KPMG Professorship (Profesor KPMG) a unei poziții pentru un profesor român care are o afiliere duală la o universitate din SUA și una din România – în cazul de față Facultatea de Administrație și Afaceri de la Universitatea din București. KPMG Professorship of Governance va întări capacitatea purtătorului acestei poziții de a funcționa ca legătură activă între mediile academice occidentale și românești și de a contribui la o mai bună și directă racordare a celor din urmă la primele.

Întărirea prezenței academice și standardelor academice în dezbaterea, cultura și opinia publică românească reprezintă un alt obiectiv strategic al parteneriatuluiColaboratorii intenționează să contribuie la revigorarea standardelor culturale și intelectuale publice în România prin crearea unui nucleu în jurul căruia doresc să mobilizeze și alți actori și parteneri publici și privați pentru a iniția și gestiona proiecte de evenimente publice, conferințe, dezbateri, traduceri, editări de carte și programe de diseminare de natură științifică, educativă, artistică sau culturală.

Prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universității din București, și Ramona Jurubiță, Country Manager Partner al KPMG România, anunță că poziția de Profesor KPMG creată în cadrul parteneriatului va fi ocupată de domnul profesor Dragoș Paul Aligică. Dragoș Paul Aligică este profesor de Științe Administrative la Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București, Senior Research Fellow al F. A. Hayek Program for Advanced Study in Philosophy, Politics and Economics la George Mason University, unde predă în cadrul Departamentului de Științe Economice, și cercetător afiliat al Ed Snider Center de la R. H. Smith School of Business, University of Maryland College Park. Profesorul Aligică este specialist în sisteme de guvernanță, analiză instituțională și teorie normativă, fiind autor și editor a 12 cărți de profil și a peste 100 de articole, studii și analize de specialitate.

„Parteneriatul dintre KPMG și Universitatea din București”, a explicat Doamna Ramona Jurubiță, Country Manager Partner al KPMG România, „este o expresie a viziunii noastre strategice și îmbină noțiunea de angajament de responsabilitate socială corporativă cu ideea de a încuraja inovația și experimentul instituțional în sectorul producției și a distribuției de cunoaștere aplicată și know-how, un sector din care fac parte, în forme diferite, dar strâns legate, atât industria de consultanță cât și sistemul de educație superioară”.

La rândul său, rectorul Marian Preda a declarat: „Într-un moment în care, în întreaga lume, instituțiile academice se află într-un proces de căutare și de reașezare, iar mediul de afaceri încearcă să își recalibreze nu doar modelele de business, ci și modul în care își definește responsabilitatea sa socială în funcție de evoluțiile tehnologice, culturale și instituționale de la începutul secolului 21, Universitatea din București și KPMG au decis să testeze câteva idei care – sperăm – ar putea aduce ceva nou și constructiv în peisaj privind modalitățile de relaționare a cercetării și a învățământului academic cu practica. Ne dorim ca proiectul să aibă capacitatea să inspire și alte experimente similare în cadrul comunității academice a Universității din București, obiectivul nostru fiind ca parteneriatul acesta să fie începutul unei serii de astfel de inițiative care să deschidă un dialog robust și dinamic între mediul academic și actorii socio-economici.”

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.